Åke Zetterström

Uberto

ake-Zetterstrom

Åke Zetterström, baryton, är utbildad vid Teater- och Operahögskolan i Göteborg, medverkade i invigningsföreställningen av GöteborgsOperan 1994 och tillhör sedan dess solistensemblen.
Bland hans många roller kan nämnas Papageno, Talaren och Andre harneskbeklädde i Trollflöjten, Prosten Brusander i Kristina från Duvemåla, Angelotti i Tosca, Schaunard i La Bohème, Gunther i Ragnarök, Zuniga i Carmen, Figaro i Barberaren i Sevilla samt Greve Almaviva i Figaros Bröllop. Vidare Dandini i Askungen, Ford i Falstaff, Ribbing i Gustavo III, titelrollen i Don Giovanni, Greven och Antonio i Figaros bröllop, Sjtjelkalov i Boris Godunov, Achillas i Julius Caesar och Advokat Sjögren (Dr Falke) i Läderlappen.
Redan tidigt i sin karriär var han Birgit Nilssonstipendiat och för rollen som Sixtus Beckmesser i Mästersångarna i Nürnberg tilldelades Åke Zetterström Tidskriften OPERA:s operapris 2010. Senast har han på GöteborgsOperan sjungit Nick Shadow i Rucklarens väg, Melisso i Alcina och Dulcamara i Kärleksdrycken. Åke Zetterström har gästat Drottningholms Slottsteater i titelrollen i Reine Jönssons opera Cecilia och apkungen, som också sändes i tv. Han är även en flitigt anlitad konsertsångare i både profana och sakrala sammanhang och finns dokumenterad på flera radio- och cd-inspelningar. För hans roll i Apkungen på Drottningholms slottsteater fick Åke Zetterström motta Drottningholmsteaterns vänners stipendium ur Kronprinsessans hand.