Johan Ullén

Piano/Cembalo

Johan-Ullen-horizontal

Johan Ullén är född i Stockholm och studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. År 2000 utsågs Johan Ullén till Artist in Residence vid Sveriges Radio. Han gjorde under denna tid ett stort antal radioinspelningar och konserter, direktsända över hela Europa. Han har framträtt som solist och kammarmusiker i flertalet europeiska länder, USA och Argentina och spelat in två solo-cd för Phono Suecia och Swedish Radio Records.
Johan Ullén är också flitigt verksam som kompositör. Han har skrivit kammarmusik, orkestermusik, sånger och operor som framförts på festivaler och konserter runt om i Sverige såväl som internationellt.
”Dödssynderna”, sju tangos för pianotrio, har redan spelats vid över trettio konserttillfällen av ett flertal ensembler över hela världen. Sveriges Radio beställningsverk ”Lady Macbeth” för mezzosopranen Katarina Karneus framfördes på Folkoperan i serien Svenska Sopranos. Klarinettkonserten ”Vaknatt” uruppfördes av KammarensembleN 2010. Orkesterverket ”Amygdala” har spelats i Sverige, Spanien och Italien. Musik i Uppland beställde nyligen verket ”Libertin” för stråksextett, som uruppfördes av Uppsala Kammarsolister i april detta år. Nu förbereder han projektet ”Efter tidens slut”, ett samarbete med tonsättarkollegan Jonas Bohlin.