Katarina Karnéus

Dido

Mezzosopran, framträder på de största opera- och konsertscenerna världen över och är från och med säsongen 2012-2013 engagerad på GöteborgsOperan under en femårsperiod. Hon är född i Stockholm och utbildad i London vid Trinity College of Music och National Opera Studio. 1995 vann hon världens kanske mest kända sångtävling, Cardiff Singer of the World. 1999 debuterade hon på Metropolitan Opera som Varvara i Katja Kabanova följt av Olga i Eugen Onegin, Siebel i Faust och Rosina i Barberaren i Sevilla. Andra roller är bl a Annio i Titus mildhet på Covent Garden och Bayerische Staatsoper, Grevinnan Geschwitz i Lulu på Bayerische Staatsoper, titelrollen i Carmen på Opéra Comique, titelrollen i Alceste på Brysseloperan, Elisabetta i Maria Stuarda på Staatsoper unter den Linden, Orfeus i Orfeus och Euridike på Deutsche Oper i Berlin. Hon Sverigedebuterade på GöteborgsOperan 2002 som Octavian i Rosenkavaljeren och återvände 2011 som Ruggiero i Händels Alcina. Katarina Karnéus har varit solist med orkestrar som Berlinfilharmonikerna, Clevelandorkestern och BBC:s Scottish Symphony Orchestra.
Som romanssångerska har hon framträtt på bland annat Wigmore Hall i London, Lincoln Center i New York och Concertgebouw i Amsterdam. Hon har framträtt vid flera kungliga tillställningar, bl a på Buckingham Palace och 10 Downing Street i London, vid flera av HM Drottning Silvias Childhood-konserter och Nobelprisutdelningen 2010.
Skivinspelningar omfattar bl a sånger av Sibelius och Grieg, Richard Strauss och Mahler, orkestersånger av Szymanowski med Simon Rattle samt orkestersånger av Mahler med Göteborgs Symfoniker och Susanna Mälkki. På dvd har hon spelat in rollen som Brangänge i Tristan och Isolde med Nina Stemme som Isolde. 2010 vann Karnéus två Grammys för Mahlers åttonde symfoni med San Francisco Symphony Orchestra. Bland hennes senaste roller på GöteborgsOperan kan nämnas Brangäne i Tristan och Isolde, Orfeus i Orfeus och Eurydike, Kvinnan i Schönbergs Erwartung och nu senast den för henne specialskrivna rollen som Madame Sebastian i operan Notorious hösten 2015. Karnéus senaste roll på GöteborgsOperan var Drottning Gertrude i Hamlet våren 2016 och nästa huvudroll är Klytämnestra i Elektra med premiär 4 februari 2017.
2015 är Katarina Karnéus mottagare av medaljen Litteris et Artibus av H.M. Konungen.